AIS Data from ICOM 506 into 1920 and 1720

AIS Data from ICOM 506 into 1920 and 1720

Postby oguidry » Thu Jun 16, 2016 2:15 pm

My system is Navnet VX2 GP1920 RDP 149 with DATA1 – BB GPS, DATA2 – NMEA data out to a 1942 radar, DATA3 – NMEA from a PG1000 compass, NETWORK to Ethernet Switch ; a Navnet VX2 1720 RDP148 NETWORK port connected to Ethernet Switch; and a DFF1 Depth Module connected to an Ethernet Switch.

I would like to input NMEA2000 AIS information from an ICOM 506. I understand from prior posts that this can done using Cable 000-154-028 NMEA Cable, 1 x 7 Pin Connector to DATA 1 of the 1720 and an IF-NMEA2K2 Data Convertor to the NMEA2000 network. Do I understand that correctly?

DATA 4 on the 1920 is currently unused and is also a 7 Pin. Could the Cable 000-154-028 NMEA Cable be connected to this port to receive the AIS data?
oguidry
Member
Member
 
Posts: 7
Joined: Fri Jul 13, 2012 10:16 am


Re: AIS Data from ICOM 506 into 1920 and 1720

Postby Johnny Electron » Fri Jun 17, 2016 12:29 pm

I would like to input NMEA2000 AIS information from an ICOM 506. I understand from prior posts that this can done using Cable 000-154-028 NMEA Cable, 1 x 7 Pin Connector to DATA 1 of the 1720 and an IF-NMEA2K2 Data Convertor to the NMEA2000 network. Do I understand that correctly?


That is correct for a 7" NavNet Vx2; NOT a 10.4".

The 10.4" must use data port 2 to bring AIS in. It becomes an AIS input only port.
Data 2 on a 10.4" is a 6 pin. (000-154-054)
Johnny Electron
User avatar
Johnny Electron
Moderator
Moderator
 
Posts: 3288
Joined: Tue Sep 06, 2011 4:26 am
Location: USA

Re: AIS Data from ICOM 506 into 1920 and 1720

Postby oguidry » Fri Jun 17, 2016 4:13 pm

Thank you for the always excellent and prompt advice.
oguidry
Member
Member
 
Posts: 7
Joined: Fri Jul 13, 2012 10:16 am

Re: AIS Data from ICOM 506 into 1920 and 1720

Postby mbell20688 » Tue Jan 09, 2018 8:34 am

I have a similar system with two RDP 139 chart plotters, and would like to add an icom M506 for AIS data. I understand it must be wired to port 2. If I do that, which NMEA sentence prefixes need to be turned on? I don't see anything for AIVDM in the list of options, but I may need a software upgrade.

I would also like to share the data between the two chart plotters through the network. Is there a sentence prefix that also needs to be turned on in the network page that enables sharing AIS?
mbell20688
Member
Member
 
Posts: 1
Joined: Tue Jan 09, 2018 8:22 am

Re: AIS Data from ICOM 506 into 1920 and 1720

Postby Johnny Electron » Tue Jan 09, 2018 2:59 pm

RDP139 is a an older NavNet one series which predated AIS.
It doesn't and will never support AIS.
Johnny Electron
User avatar
Johnny Electron
Moderator
Moderator
 
Posts: 3288
Joined: Tue Sep 06, 2011 4:26 am
Location: USA


Return to NavNet vx2 & NavNet 1

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests